Så utvecklades radiostationer

Världens första radioutsändning skedde när ett antal radiotelegrafister som befann sig på atlanten hörde Reginald Fessendens röst och en kvinna som sjöng. Det var julaftonen år 1906. Efter detta började många experimentera för att sända meddelanden men den första av alla radiostationer låg i ett garage i Pennsylvania. Året var 1916 och ägaren till garaget var en man vid namn Frank Conrad som sände musik och sportnyheter. I ett sammarbete mellan Conrad och teknikföretaget Westinghouse Electric Company startades den första radiokanalen som fick namnet KDKA. Kanalen var kommersiell och tack vare sammarbetet med Conrad kunde Westinghouse Electric Company börja sälja radioapparater. Kvällen den 2 november 1920 sände radiostationen ut valresultaten mellan presidentkandidaterna Warren G Harding och James M Cox till flera tusen lyssnare.

Radiostationer fortsatte utvecklas runt om i världen. Mer än 500 radiostationer hade tillkommit år 1922 och antalet fortsatte att öka. Vid samma tidpunkt fanns det ca 1.5 miljoner mottagare i USA som lyssnade på landets radiostationer. Runt om i Europa började radiostationer startas och radion blev snabbt ett massmedium då lättillgängligheten och att det gick så snabbt. Fram mot 1950-talet började Sveriges radiostationer få konkurrens av tv, men många hävdade att tv aldrig skulle slå igenom.

De första svenska radiosändningarna kom 1923 och sen dess har den svenska radion utvecklats snabbt. 1924 bildades Radiotjäns som idag heter Sveriges Radio istället. I början varade sändningarna bara några få timmar under kvällarna men efter 1926 började sändningarna utökas och 1933 sände de 8 timmar om dagen. År 1955 hade Sveriges Radio två radiostationer som sände då deras monopol hotades av piratradio. Piratradio var radiostationer som Radio Nord och Radio Syd. Radio syd vägrade att lägga ner så chefen för radiostationen dömdes till fängelse och böter. Piratradio sände från internationellt vatten men 1962 förbjöds denna typ av radiostationer. Kort efter att en andra radiostation från Sveriges Radio var igång startade man en tredje radiostation som framför allt var till för ungdomarna. Lokala radiostationer kom till i samband med att en fjärde radiostation hade startats. Under en lång tid hade TT sänt nyheterna på Sveriges Radios radiostationer men 1995 förändrades det och Sveriges Radio tog över sina nyhetssändningar själv.

Idag finns det många olika radiostationer i såväl världen som Sverige. Ett nytt påfund är internetradion som ger oss tillgång till radio hela världen över. Apparater har framtagits som använder sig av trådlöst nätverk och dessa apparater kan ta upp internetsändningar från olika radiostationer världen över.